مطالعة موردی 2. تأثیر بالقوة ریزتَرَکها بر توان عملیاتی آسیا (برگرفته از Kanchibotla et al., 2015)
انتظار میرفت که کارخانة پدینگتون1 در استرالیا بخش قابل توجهی از کانة استخراجی از پیت روباز ناواهو چیف2 را فراوری کند که در مقایسه با کانسنگ اختلاطی هوازدة قبلی سختتر بود. ابتدا، پیشبینی میشد که این کار اثر منفی بر عملکرد آسیا داشته باشد. از این رو، یک پروژة بهینهسازی انفجار برای بهبود توزیع اندازة خوراک کانة تازه اجرا شد. بهینهسازی شامل روشهای انفجار پیشرفته با تغییر انرژی انفجار، توزیع انرژی، نوع انرژی، و مهمتر از آن، زمانبندیِ تأخیر در انفجار بود. طراحی انفجار پیشرفته منجر به خرد شدن ریزتر و افزایش 36 درصدی توان آسیا شد. عوامل مختلف و سهم نسبی آنها در افزایش توان عملیاتی در شکل 17، نشان داده شده است.
نتایج نشان داد که مهمترین عامل در افزایش توان بین بررسیهای اولیه و اعتبارسنجی، تغییر در سختی سنگ معدن و بهدنبال آن افزایش شدت انفجار (توزیع اندازة ذرات ریزتر) و برخی پارامترهای بهبودیافتة مدار است. نرخ نفوذ مته و دادههای آزمایش بار نقطهای نشان داد که سختی کانه قبل از انفجار (که با نرخ نفوذ مته و آزمایش بار نقطهای اندازهگیری میشود) برای طراحیهای انفجار پیشرفته نسبت به انفجارهای پایه، سختتر بود (شکل 18). با این حال، ویژگیهای خردایش اندازهگیریشده از آزمایشهای باند و آزمایشهای افت وزن JKMRC نشان داد که کانة حاصل از طراحیهای انفجار پیشرفته نرمتر از انفجارهای پایه بود (شکل 19). تست سقوط وزنه3 JKMRC، شکست ضربهای کانه4 را با دو پارامتر A و b اندازهگیری میکند، که A*b سختی ضربهای کانه5 در نظر گرفته میشود (Napier-Munn et al., 1996).
مطالعات نشان میدهند که انفجارهای پیشرفته با شدت بالا با چند چاشنی و زمانبندی سریع ممکن است ریزترکهای بیشتری ایجاد کرده و کانه را نرم کند. این پدیده در چندین آزمایشِ انفجار آزمایشگاهی و چند آزمایش انفجار کنترلشده مشاهده شده است ( Chi et al., 1996؛Nielsen and Kristiansen, 1995 ؛Kojovic and Wedmair, 1995 ؛ Michaux, 2005 ؛ Kim, 2010 ؛ Parra, 2013؛Parra et al., 2016). این فرضیه نیاز به بررسی بیشتر داشت. در نتیجه، تحقیقات JKMRC در این زمینه در حال انجام است. با این حال، اگر صحت این فرضیه ثابت شود و انفجارهای پیشرفته بتوانند بهطور مداوم خوراک آسیا را نرمتر کنند، میتوانند تأثیر قابل توجهی نهتنها بر عملکرد مدار آسیاکنی، بلکه در بازیابی نیز داشته باشند.
چالشهای اجرا
اگرچه مزایای روش بهینهسازی انفجار معدن تا کارخانه بدیهی است، اما چالشهای زیادی برای حفظ مزیتها در بلندمدت وجود دارد. یکی از چالشهای کلیدی موجه جلوه دادن بخشی از زنجیرة تولید (بهعنوان مثال، انفجار و استخراج) برای افزایش هزینههای خود بهمنظور تحقق بخشیدن به بهبود سایر بخشهای زنجیرة تولید (بهعنوان مثال، آسیاکنی) است. این امر مستلزم نظارت بر شاخصهای کلیدی عملکرد6 در هر مرحله و ارتباط مؤثر بین فرایندهای کلیدی است.
بخشهای کتاب