هم سايزرها و هم سنگشكنهای غلتکی از دو خردكن چرخان تشکیل ميشوند كه سنگها را بين غلتکها (در صورت چرخش به داخل) يا بين غلتکها و دندانههای ثابت (در صورت چرخش به سمت خارج) قرار میدهند. اجزای کلیدی و اصطلاحات آنها در شکل 1، نشان داده شده است.
سنگشکنهای غلتکی بهصورت یک واحد تکغلتک با خردایش مواد بین غلتک دوار و صفحة ثابت نیز در دسترس هستند. این دستگاهها بهطور معمول، بهصورت دو-غلتکه ساخته میشوند. در مورد سایزرها (شکل 2)، شکستگی از طریق دندانههای متقابل، با دندانة بزرگ و سرعت چرخش کم که عامل خردایش سنگ است، ایجاد میشود. مواد با اندازة کوچکتر از طریق شکاف بین غلتکها و دندانهها عبور میکند. در سنگشکنهای غلتکی (شکل 3) شکست بین دو مجموعه از دندانههای بسیار کوچکتر (یا غلتکهای صاف) انجام میشود. قطر زیاد غلتک و سرعت چرخش بالا باعث کشیده شدن سنگها به داخل محفظة سنگشکن میشود. هنگامی که مواد وارد محفظة سنگشکن میشود، عمل خردایش بر خلاف سایزرها بیشتر بهصورت اعمال فشار روشهای سنتی است.
افزونبر مکانیزم شکست اولیه بین غلتکها، همانطور که در شکل 4، نشان داده شده، در برخی از سایزرها از شکست ثانویه با استفاده از میلة شکننده1 استفاده میشود. بهکارگیری میلة شکننده باعث میشود که دندانههای کمتری در محفظة سنگشکن به کار گرفته شود و فضای بین دندانهها بیشتر باشد؛ بنابراین، فرصت بیشتری برای خرد کردن سنگهای بزرگتر فراهم آمده و نسبت کاهش بیشتری ممکن گردد. میلة شکننده را میتوان بههنگام سایش دندانهها به سمت بالا و به سمت غلتکها تنظیم کرد. این کار توانایی کنترل اندازة محصول را فراهم میآورد. نقطة ضعف استفاده از میلة شکننده این است که یک وقفه در مدار ایجاد میکند و ناحیة سایشی بیشتری را ناشی از عبور مداوم مواد ریز به وجود میآورد. در عملیات با مواد مرطوب و چسبنده، میلة شکننده میتواند این مواد را جمعآوری و سایش دندانه را تسریع کند. هیچ تجهیز معادلی برای میلة شکننده در سنگشکنهای غلتکی استفاده نمیشود.
بخشهای کتاب