در حال حاضر شکل استاندارد ساخت بدنة اصلی سنگشکنهای فکی، قابهای پیچی هستند (شکل 5)؛ اگرچه برخی از تولیدکنندگان هنوز از قابهای فولادی ریختهگری استفاده میکنند که بهشکل پیچ و مهرهای به قابهای جانبی متصل میشوند. استفاده از تکنیک FEA بهجای تکیه بر قابهای ریختهگری سنگین و یکتکه، امکان طراحی بهتری را با استفاده از صفحات فلزی، نبشی و بست فلزی برای ساخت قاب فراهم کرده است. چنین رویکردی در بین تولیدکنندگان بزرگ عادی است (Sandvik, 2012). اتصالات جوشی همچنان بهطور گسترده در ساخت قابها استفاده میشود، و با توجه به کنترل کیفی مدرن و آزمایشهای غیرمخربی که در طول ساخت به کار میرود، در حال حاضر احتمال اینکه جوشها باعث افزایش تنش و نقاط ضعف احتمالی در قابها شوند، بسیار کاهش یافته است.
محل فک ثابت در طول زمان تغییر کرده و زاویة فک ثابت بسته به سازنده، 80 تا 85 درجه نسبت به صفحة عمودی تغییر کرده است. زاویة فک ثابت میتواند باعث ایجاد و بهبود زوایای تیز شود و همچنین، به حرکت بیضیشکل اعمالشده به سنگها کمک کند.
در هر دو نوع، هرچه طول طراحیشدة محفظة خرد کردن طولانیتر باشد، زاویة موجود بین فک ثابت و متحرک برای یک دهانة ورودی و دهانة خروجی8 معین کمتر میشود. در محفظههای بسیار کوتاه سنگشکن فکی خطر لغزش ذرات به سمت بالا و در طول ضربة فشاری وجود دارد؛ بهخصوص اگر دهانة ورودی مورد استفاده خیلی تنگ باشد.
آسترهای قابل تعوض سنگشکن که در هر دو فک ثابت و متحرک استفاده میشوند، در سنگشکنهای تک و دو-بازویی بسیار شبیه هستند. در برخی موارد، صفحات آستر بهگونهای طراحی میشوند که قابل برگشت باشند. همچنین، آنها را میتوان از بالا به پایین در محفظه چرخاند. اما صفحات باید بهطور خاص طراحی شوند تا امکان جابجایی و تعویض به این روش وجود داشته باشد. بهدلیل محیط ضربهای در یک محفظة سنگشکن فکی، مادة انتخابی آسترها فولاد منگنز است که بهدلیل تغییر شکل ناشی از برهمکنش سنگ - آستر، باعث سخت شدن سطح آستر میشود. ویژگی اصلی طراحی آسترها، تعداد پروفایلهای موجیشکل عمودی است که در فکهای ثابت و متحرک استفاده میشود. «متسو» (2011) شرح کاملی از پروفایلهای مختلف موجود برای جنبههای مختلف خرد کردن ارائه داده است. عواملی که باعث انتخاب پروفایلهای غیراستاندارد میشوند، عبارتاند از:
بخشهای کتاب